Math riddles

logicmath

You have been given the task of transporting 3,000 apples 1,000 miles from Appleland to Bananaville. Your truck can carry 1,000 apples at a time. Every time you travel a mile towards Bananaville you must pay a tax of 1 apple but you pay nothing when going in the other direction (towards Appleland). What is highest number of apples you can get to Bananaville?
833 apples. Step one: First you want to make 3 trips of 1,000 apples 333 miles. You will be left with 2,001 apples and 667 miles to go. Step two: Next you want to take 2 trips of 1,000 apples 500 miles. You will be left with 1,000 apples and 167 miles to go (you have to leave an apple behind). Step three: Finally, you travel the last 167 miles with one load of 1,000 apples and are left with 833 apples in Bananaville.
86.45 %
52 votes
logicmathsimple

Two trains are traveling toward each other on the same track, each at 60 miles per hour. When they are exactly 120 miles apart, a fly takes off from the front of one of the trains, flying toward the other train at a constant rate of 100 miles per hour. When the fly reaches the other train, it instantly changes directions and starts flying toward the other train, still at 100 miles per hour. It keeps doing this back and forth until the trains finally collide. If you add up all the distances back and forth that the fly has travelled, how much total distance has the fly travelled when the trains finally collide?
The fly has travelled exactly 100 miles. We can figure this out using some simple math. Becuase the trains are 120 miles apart when the fly takes off, and are travelling at 60 mph each, they will collide in exactly 1 hour. This gives the fly exactly 1 hour of flying time, going at a speed of 100 miles per hour. Thus, the fly will travel 100 miles in this hour.
86.45 %
52 votes
logicmathsimple

Every day, Jack arrives at the train station from work at 5 pm. His wife leaves home in her car to meet him there at exactly 5 pm, and drives him home. One day, Jack gets to the station an hour early, and starts walking home, until his wife meets him on the road. They get home 30 minutes earlier than usual. How long was he walking? Distances are unspecified. Speeds are unspecified, but constant. Give a number which represents the answer in minutes.
The best way to think about this problem is to consider it from the perspective of the wife. Her round trip was decreased by 30 minutes, which means each leg of her trip was decreased by 15 minutes. Jack must have been walking for 45 minutes.
86.45 %
52 votes
logicmath

Assume: 5+3+2 = 151022 9+2+4 = 183652 8+6+3 = 482466 5+4+5 = 202541 Then; 7+2+5 = ?
143547 Explanations: Multiplication of the 1st & 2nd numbers, 5*3 = 15; 9*2 = 18…thusly, 7*2 = 14 Multiplication of the 1st & 3rd numbers, 5*2 = 10; 9*4 = 36…thusly, 7*5 = 35; Multiplication of the 1st & the sum of the 2nd & 3rd numbers. The generated result is reduced by the value of the 2nd number, …thusly, 7*(2+5) = 49 - 2 = 47
86.32 %
41 votes
mathcleansimplelogic

Count the number of times the letter "F" appears in the following paragraph: FAY FRIED FIFTY POUNDS OF SALTED FISH AND THREE POUNDS OF DRY FENNEL FOR DINNER FOR FORTY MEMBERS OF HER FATHER'S FAMILY.
It appears 14 times. Make sure to count the "F"s in the word "OF", which people commonly miss.
86.32 %
41 votes
logicmathclean

Consider the following explanation for why 1=2: 1. Start out Let y = x 2. Multiply through by x xy = x2 3. Subtract y2 from each side xy - y2 = x2 - y2 4. Factor each side y(x-y) = (x+y)(x-y) 5. Divide both sides by (x-y) y = x+y 6. Divide both sides by y y/y = x/y + y/y 7. And so... 1 = x/y + 1 8. Since x=y, x/y = 1 1 = 1 + 1 8. And so... 1 = 2 How is this possible?
Step 5 is invalid, because we are dividing by (x-y), and since x=y, we are thus dividing by 0. This is an invalid mathematical operation (division by 0), and so by not followinng basic mathematical rules, we are able to get strange results like these.
86.32 %
41 votes
logicmathclever

Dean Sam and Castiel are three brothers. Interestingly their current age is prime. What's more interesting that difference between their ages is also prime. How old are they?
Sam : 2 Dean : 5 Castiel : 7 Age diff 7 - 2 = '5' is prime 7 - 5 = '2' is prime 5 - 2 = '3' is prime
86.32 %
41 votes
logiccleanclevermath

At a dinner party, many of the guests exchange greetings by shaking hands with each other while they wait for the host to finish cooking. After all this handshaking, the host, who didn't take part in or see any of the handshaking, gets everybody's attention and says: "I know for a fact that at least two people at this party shook the same number of other people's hands." How could the host know this? Note that nobody shakes his or her own hand.
Assume there are N people at the party. Note that the least number of people that someone could shake hands with is 0, and the most someone could shake hands with is N-1 (which would mean that they shook hands with every other person). Now, if everyone at the party really were to have shaken hands with a different number of people, then that means somone must have shaken hands with 0 people, someone must have shaken hands with 1 person, and so on, all the way up to someone who must have shaken hands with N-1 people. This is the only possible scenario, since there are N people at the party and N different numbers of possible people to shake hands with (all the numbers between 0 and N-1 inclusive). But this situation isn't possible, because there can't be both a person who shook hands with 0 people (call him Person 0) and a person who shook hands with N-1 people (call him Person N-1). This is because Person 0 shook hands with nobody (and thus didn't shake hands with Person N-1), but Person N-1 shook hands with everybody (and thus did shake hands with Person 0). This is clearly a contradiction, and thus two of the people at the party must have shaken hands with the same number of people. Pretend there were only 2 guests at the party. Then try 3, and 4, and so on. This should help you think about the problem. Search: Pigeonhole principle
86.32 %
41 votes
logicmath

A clock chimes 5 times in 4 seconds. How many times will it chime in 10 seconds?
11 times. It chimes at zero and then once every second for 10 seconds.
86.32 %
41 votes
logicmathtrickysimple

If you have two coins which total 35 cents and one of the coins is not a dime, what are the two coins?
A quarter and a dime. One coin is not a dime, but the other one is.
86.32 %
41 votes